måndag 1 oktober 2012

Helgens verksamhet, det lackar mot jul(öl) och burken

I helgen tappades de senaste veckornas brygder på flaska. Portern hade mörknat väsentligt och landade typ på den färgen jag hade hoppats på, ABV landade på sköna 5,6% vilket jag är helt klart bekväm med. Vår single hop IPA smakade också trevligt men "ungt", den behöver mogna till sig lite under kolsyrejäsningen vilket den kommer göra för att sedan bli en härlig "efterjobbetbira" på 6% ABV. Färgen är ljust gul och den är ganska grumlig troligtvis på grund av havregrynet och för att vi inte gav den en "sekundärvecka" för att klarna men till just denna ölen ser jag det inte som ett problem då jag gillade den täta färgen på den.

För att blicka framåt så är det hög tid att brygga julölen. Jag kommer ge mig på att brygga två olika öl, en brown ale med pepparkakskryddor (ingefära i mäsken, resten i koket men allt i ganska blyga mängder så man inte tröttnar, det ska fortfarande vara öl). Den andra ölen jag ska brygga är en veteöl smaksatt med saffran och russin (ser ni ett mönster?). Tanken är att saffran tillsätts någon minut före flameout så att den inte får vara med jättelänge så att det bara smakar saffran men ändå så att det är solklart vad den är kryddad med. Intressant kommer det bli, ölen kommer bryggas i små batcher om 9-10 liter.

Idag var det ju ett sånt där trevligt månadssläpp på systembolaget också. Jag lyckades lägga vantarna på två Nils Oscar höst, en Sigtuna east coast pale ale, en Oppigårds Smöf, 5 burkar Anderson Valley Barney flats oatmeal stout och 4 burkar Modus Hoperandi från Ska Brewing.
  Jag tycker verkligen att det är roligt att vi börjar få se lite craftbeer på burk för låt oss vara ärliga, burk är överlägset att förvara öl i, syretätt och ljustätt. Till burkens nackdel är ju att det är finare att se på och att dricka från en flaska samt att för en hembryggare så är flaskor bra för att vi kan återvinna den vilket vi inte kan med burk tyvärr. men jag gillar burk ändå

//Sebastian

1 kommentar:

  1. Låter gött! Lycka till med julöls-bryggningen. =) /Henning

    SvaraRadera