måndag 4 juni 2012

Bryggning nr.2 - Bridezilla

Nu är öl nummer 2 i jäshinken. Tanken var att det skulle bli en APA med lite vetemalt & inslag av citron-zest i koket som jag döpt till Sümmer Crüsh, men efter ett telefonsamtal från min kära vän Kalle så blev denna bryggningen helt plötsligt inte till mig utan till honom & hans sambo. Det är nämligen så att de gifter sig i sommar och ville ha sin brudskål i öl(!), självklart var jag väldigt nervös över detta uppdrag. Sümmer Crüsh-receptet omarbetades, en bittergiva lades till vid 60 minuter, zesten togs bort & en torrhumling med 10g Citra tillkom. Namnet byttes självklart ut också.

Bryggprotokoll - Bridezilla APA - 17 L
Malt & Extraktgivare
3kg Pale Ale Malt
1kg Crystal 100
1kg Münchner
1kg Vetemalt

Försockringsrast 65ºC - 60 minuter
Koktid - 60 minuter

Humle
10g Nelson Sauvin 12,00% α-syra - 60 minuter
15g Nelson Sauvin 12,00% α-syra - 30 minuter
20g Amarillo 9,60% α-syra - 15 minuter
20g Amarillo 9,60% α-syra - 5 minuter
10g Nelson Sauvin 12,00% α-syra - 5 minuter
10g Nelson Sauvin 12,00% α-syra - 0 minuter
7g Amarillo 9,60% α-syra - 0 minuter
10g Citra 12,00% α-syra - 4 dagar, torrhumling

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
11 dagar primär - Wyeast 1272 American Ale 2
4 dagar torrhumling efter primär

OG 1060 - 40 IBU - 27,4 EBC

Vi passade även på att dricka ett par flaskor Hard Knocked Steam Pilot (bryggd 1) den har mognat till sig bra och ger numera ett mycket fint skum och en härligt frisk smak, nästa gång tror jag dock att den kommer torrhumlas lite.

//Sebastian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar