söndag 23 september 2012

bryggsöndag

Att brygga på söndagar är bra, det är avkopplande och man har i regel ändå inget bättre för sig. Idag stod bryggandet av en väldigt ljus single hop IPA på schemat. Humlen vi valde var Nelson sauvin och ölet döptes efter humlens namne i the Simpsons (Nelson Muntz) signaturfras "Mahaaa!". för första gången funkade inmäskningen klockrent och den tappade bara en grad under hela mäskningstiden, problemet uppstod istället när vi mäskade ut och fick totalstopp. Lite fixande löste dock detta. Våra teorier om varför det blev stopp är att vi mäskar in för "kort" så maltbädden blir för kompakt alternativt att havregrynen vi hade i mäsken tätade till botten i mäsktunnan.

Vi hade även sällskap av Rick som kom och kollade hur man brygger öl, tanken är att han själv ska komma igång innan årsslut. Han hade även med sig tre Grolschflaskor med patentkork som vi fick, Tror det hamnar julöl på dem.

Bryggprotokoll - Mahaaa! IPA Nelson Sauvin - 12 L
Malt & Extraktgivare
2kg Pale Ale Malt
0,5kg Pilsner
0,3kg Münchner
0,1kg havregryn

Försockringsrast 65ºC - 60 minuter
Koktid - 60 minuter

Humle och kryddor
10g Nelson Sauvin pellets 12% α-syra - 45 minuter
11g Nelson Sauvin pellets 12% α-syra - 30 minuter
15g Nelson Sauvin pellets 12% α-syra - 15 minuter
20g Nelson Sauvin pellets 12% α-syra- 0 minuter


Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
7 dagar primär - Fermentis us-05

OG 1056 - 53,5 IBU - ~10 EBC
--------------------------------

Nästa vecka står flaskning utav de två senaste ölen på schemat och nästa planerade bryggning blir troligtvis årets julöl.

//Sebastian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar